dimecres, 25 de març del 2009

Concha Velasco interpreta Madame Rosa al teatre Goya

Sis mesos després que hi entrés públic per primera vegada des de la seva remodelació, el teatre Goya estrena el 28 de març La vida por delante, una tendra història dels marginats explicada a través dels ulls de Momo, un nen àrab que viu a la pensió de Madame Rosa, una vella exprostituta jueva supervivent d’Auschwitz que acull nens en un suburbi de París.
L’obra parla de tendresa i soledat. “Ensenya fragments de vida com petites postals a través d’un adolescent”, explica el seu director, Josep Maria Pou. Per fer-ho, compta amb quatre actors que completen el repertori. Per una banda, Concha Velasco dóna vida a Madame Rosa i Carles Canut a Doctor Katz, amic íntim de Rosa. Per l’altra, l’andalús José Luis Fernández i el jove Rubèn de Eguia, que interpreten a dos magrebins sense ser-ho. No obstant, Pou va proposar-se contractar àrabs autèntics i per això va convocar un càsting sense èxit. El també director de la sala Goya sempre ha dirigit funcions on hi havia un actor jove que començava. “Les noves generacions venen molt més ben preparades que a la nostra època”, afirma. Josep Maria Pou aposta aquesta vegada per una obra en castellà “per apropar el Goya aquell públic que no va a veure teatre en català”.
La vida por delante es tracta d’una adaptació de la novel·la de Romain Gary amb la qual va guanyar el premi Goncourt el 1975. Més tard, se’n va fer una versió cinematogràfica protagonitzada per Simone Signoret, que va guanyar l’Òscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa; i el 1987 es va convertir en un musical al Royal Theatre de Brodway. Però ara el director ha partit de l’adaptació teatral que recentment ha triomfat a França i que el 2008 va ser distingida amb tres premis Molière. “La vida por delante és com una Plaça del Diamant pels francesos”, explica. S’espera que les funcions “siguin un èxit” i durin el màxim en cartell.
El director i l’actriu és la primera vegada que treballen junts. Però tot i això, Pou no descarta la possibilitat de compartir escenari amb la Concha, que es mostra sorpresa perquè és la primera vegada que ha estat contractada per una empresa catalans (Focus) per fer una obra en castellà.