divendres, 13 de novembre del 2009

Tot per una noia



En Sam, un noi de setze anys, coneix l’Alícia, una noia de la seva edat de qui s’enamora bojament. A partir d’aquest moment, a en Sam se li comença a complicar la vida. Aquest és l’argument de Tot per una noia (Editorial Empúries) o Todo por una chica (Editorial Anagrama), novel·la que va sortir al nostre país a principis d’any, amb una mica de retard, si tenim en compte que l’edició original en anglès, titulada Slam, va veure la llum el 2007.


Nick Hornby, famós especialment per la seva primera novel·la, Febre a les grades, i per Alta Fidelitat, continua jugant amb el seu humor tant personal. Aquesta vegada però, ho fa des d’un punt de vista adolescent. I probablement aquest sigui un dels motius pel qual l’últim llibre de Hornby no ha satisfet del tot les expectatives dels seus lectors habituals. Però, ni de bon tros, és un llibre tant mediocre com el pinten en algunes crítiques.

En Sam, el protagonista de Tot per una noia, és aficionat al skate i té converses imaginàries amb un pòster d'en Tony Hawk (un famós skater dels Estats Units). Amb aquestes escenes, possiblement Horny ens vulgui recordar la importància que tenen els referents per als joves.
Ambientada en la seva Anglaterra natal, es tracta d’un llibre de difícil adaptació cinematogràfica (bàsicament pels flash forwards que hi apareixen). Així que s’haurà de veure si passarà com amb Alta Fidelitat, adaptada al cinema l’any 2000 per Stephen Frears; o com amb la pel·lícula Un niño grande, protagonitzada per Hugh Grant i que ve a ser una adaptació del llibre de Hornby anomenat About a Boy, ambdues molts bones adptacions. A l'espera estem de l'adaptació al cinema de En Picat (A long way down en títol original) novel·la del conegut escriptor britànic de la qual en Johnny Depp en va comprar els drets. Mentrestant però, haurem de disfrutar de Slam literàriament.

**
Títol: Tot per una noia / Todo por una chica
Autor: Nick Hornby (traducció d'Ernest Riera en català i de Jesús Zulaika en castellà)
Editorial: Empúries / Anagrama