dijous, 10 de febrer del 2011

Maleït Karma


Sempre cal començar per el principi. Per això, encara que s’acabi d’editar el seu segon i últim llibre, millor iniciar-se en el món de David Safier amb la seva primera novel·la, Maleït Karma.

No es tracta, ni molt menys, d’un llibre que passarà a la història de la literatura, però sí que és una novel·la irònica i divertidíssima. Dues 
característiques que aquí no estem acostumat a veure en escriptors alemanys. Una història surrealista que enganxa fins al final. On la Kim Lange, una famosa periodista de la televisió alemanya que mor esclafada per el despreniment d’un lavabo d’una nau especial russa després d’haver estat infidel al seu marit, n’és la protagonista. Així que, amb aquest començament tant inesperat, ja us podeu imaginar com seguirà la història!

Després de morir, la Kim es reencarnarà en una formiga i haurà d’acumular bon karma per ascendir en l’escala de la reencarnació i tornar a ser humana. Només d’aquesta manera podrà aconseguir que el seu marit li torni a fer una mica de cas. Això sí, en les seves successives reencarnacions no perd mai la memòria de qui és: la Kim. I per no sentir-se sola (humanament parlant) coincideix amb un personatge històric reencarnat que serà el seu company d’aventures.

D’aquesta manera, Safier escriu una mena de faula moral contemporània molt més eficaç que la majoria de contes de Jorge Bucay. Ja que tots tenim alguna cosa de Kim a les nostres vides.
Safier barreja frases enginyoses i sarcàstiques en un ambient modern i occidental. D’aquí, també, part de l’èxit. Perquè com diu a l’última frase del llibre: “no cal el nirvana per arribar al nirvana!”

**
Títol: Maleït Karma
Autor: David Safier (traducció de Michael Steimetz i Carlota Vallès)
Editorial: Empúries