dissabte, 28 de setembre del 2013

Amb un bon expedient acadèmic no n’hi ha prou

Ja no és suficient tenir bones notes per aconseguir una bona feina. Fa falta anàlisi crític, saber comunicar una idea o tenir nocions d'economia. Així ho explica un reportatge publicat a El País, on destaca que fins i tot les millors escoles estan fracassant a l'hora de preparar estudiants per al segle XXI.
Per molts experts, la falta d'adequació entre la formació i les necessitats de les empreses és el que fa que actualment la meitat dels joves espanyols no trobin feina.
Algunes fonts entrevistades pel diari afirmen que l'expedient acadèmic ha deixat de importar, però alhora serveix per trobar la primera feina, que moltes vegades condiciona la resta de la trajectòria professional. El currículum, doncs, ja no és només l'expedient acadèmic.


Per moltes empreses (El País cita algunes empreses tecnològiques importants amb seu als Estat Units) és essencial la capacitat per exposar bé una idea i sorprèn “la pobresa de l'escriptura i la gramàtica dels llicenciats” (afirmació amb la que estic totalment d'acord!).
En un futur, les feines que hi haurà disponibles (i el canvi s'està donant també actualment) seran aquelles que no puguin ésser substituïdes per la tecnologia, canvis organitzatius o processos d'externalització. Feines que, com s'apuntava al principi, necessiten individus amb “pensament crític, comunicació, organització i decisió”.
Cal ser versàtil professionalment, ja que un món que canvia tant ràpid en molts aspectes, una carrera que es plantegi de ben jove aviat quedarà obsoleta.

2 comentaris:

Remorada ha dit...

Doncs em sembla molt bé, hi ha un munt de raons per les quals les notes no reflecteixen les teves competències.

Quan era important (XD) i triava gent per treballar amb/per a mi, el CV no hi era decissiu. Volia també expressió escrita, oral i, sobretot, curiositat i passió. La pena és q hi ha gent que segueix mirant només els paperets i certificats - que, com bé sabem, n'hi ha q els regalen - i, encara pitjor: l'aspecte físic, edat, origen... argh! ¬¬U

Clara ha dit...

Remorada, crec que ets la meva única lectora! XD