diumenge, 5 de març del 2017

‘La dona immòbil’, la fragilitat de la vida

La fragilitat de la vida i de l’amor, el pes del passat en el present i el poder de les circumstàncies. Joan Barril va descriure això i molt més a la seva última novel·la, La dona immòbil, publicada pòstumament, i on va sortir una de les seves millors parts com a novel·lista. Barril crea en aquest llibre un gènere nou, difícil de classificar, amb un narrador que tot ho veu, però deixa lliure la interpretació.

La dona immòbil, té com a centre d’atenció una dona, l’Helena Graus, que fa gravitar al seu voltant quatre homes amb els quals ha mantingut algun tipus de relació sentimental: el marit, polític en campanya i favorit a les enquestes; l’amant, pianista de renom; el ric i solitari crack borsista amb qui va mantenir una relació durant la joventut; i un vell amic, metge del poble on l’Helena ha passat tants moments clau de la seva vida.

A causa de l’infortuni de les circumstàncies, els quatre homes es trobaran aïllats en una casa de muntanya on afloraran sentiments, records i sobretot pors. Però, contra tot allò previst, a la trobada si sumarà sense ser-hi convidat un altre presència masculina que posarà en relleu com d’importants són mesurar les acciones de les nostres vides perquè en qualsevol moment el passat ens pot perseguir i recordar els nostres actes condicionant el futur i, llavor sí, fent aflorar la por, aquesta vegada la por al futur.