dilluns, 3 de desembre del 2007

Una idea brillant

L’exposició Bodies que es pot veure fins el 13 de Gener al Museu Marítim de Barcelona aplega molta gent i diverses opinions

Quan la Mafalda, en Tintín, l’Astèrix, o tants altres personatges de còmic, tenen una idea o un pensament sobtat, els surt del cap una bafarada amb una bombeta que representa que s’encén. Idea s’associa a bombeta en funcionament. Els dibuixants i il·lustradors no van gens equivocats: “La nostra activitat cerebral produeix la suficient energia elèctrica per donar llum a una bombeta de 10 wats” es pot llegir a “Bodies, The Exhibition”, que sota el subtítol “el cos humà com no l’has vist mai” aplega 17 cossos humans i més de 200 òrgans exposats en nou galeries de temàtiques diferents.
Que la dona i l’home no acaben de ser iguals també queda palès a l’exposició en forma de dades: el pes del cervell de la dona és el 2’5% del pes total del seu cos; el pes del cervell de l’home representa només el 2% del que pesa el seu cos. “Que pesi més no vol dir que estigui més ple ni que estigui ple de coses importants” comenta rient en Lluís als seus amics. L’exposició, que aplega moltíssima gent a l’interior, i entre aquests algunes escoles, genera comentaris de tot tipus, des dels més científics als més desorbitats.
Un Pensador de Rodin de carn i ossos, i amb més ossos que carn, mostra el sistema nerviós amb el més pur realisme inimaginable. Els nervis espinals es van ramificant i controlen moltes parts del nostre cos com si es tractés d’una teranyina molt ben filada. La sala anterior al sistema nerviós, dedicada al sistema muscular, exposa en vitrines algunes extremitats. Els músculs d’una cama dreta generen més d’un comentari de l’estil “sembla una cuixa de pollastre”. Algunes de les parts de l’exposició doncs, estan contraindicades per vegetarians i crudívers convençuts. Que no tinguin por aquells que normalment intenten evitar qualsevol contacte amb la infermeria i es maregen fàcilment amb la presència de sang. Els cossos i els òrgans, immersos amb acetona primer per eliminar-ne l’aigua dels teixits, estan sotmesos a un procés de conservació amb polímer i una mena de silicona líquida. Així s’evita la descomposició sense donar un aire monstruós a les peces exposades.
Roy Glovery, el metge assessor de la mostra, explica que “s’han respectat tots el còdigs jurídics” a l’hora de fer l’exposició amb cossos provinents de China i de la Universitat de Dalian. L’exposició ha recorregut ciutats com Lisboa, primer lloc on es va poder veure el 2004, Amsterdam, Londres o Nova York, a més de deu versions de l’exposició que viatgen pel món simultàniament.
Així, mentre el visitant passegi per les sales, es pot sentir assetjat per diverses curiositats: els supervivents de l’equip de Rugby uruguaià que es va estrellar als Andes el 13 d’octubre de 1972, que van patir durant 72 dies baixes temperatures i van haver de recórrer a l’antropofàgia per sobreviure, l’exposició no els causaria cap impressió. Potser tenia certa raó la dona que va notar la semblança de la cama humana amb la cuixa de pollastre.
Aquells que no tinguin la oportunitat de visitar la mostra la podran visitar a Madrid, on es preveu que arribi un cop finalitzada a Barcelona. Aquesta serà una excusa més perquè la construcció de l’AVE Madrid-Barcelona s’agilitzi i arribi com a mínim a la velocitat de 250 km/hora com es preveu. No gaire si comparem amb que un esternut pot superar la velocitat de 160 km/hora. Potser amb aquest argument dels esternuts s’encendria la bombeta d’alguns polítics i farien del país un lloc amb grans comunicacions i exposicions de renom internacional com Bodies.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bé el reportatge però...calia aprofitar-lo per criticar als polítics i enganxar-ho amb lo de l'AVE???