dijous, 28 de febrer del 2008

"Aparquem l'avió i viatgem amb tren"

HORARIS · Els passatgers reclamen que hi hagi més freqüència de pas CONFORT · Destaquen que als combois s'hi va molt còmode


El pont aeri ha quedat obsolet. A partir d'ara, molts dels que ja han provat l'AVE en aquesta setmana de funcionament des de Barcelona, optaran per substituir el tradicional avió pel tren d'alta velocitat. La comoditat és un dels motius que els passatgers esgrimeixen amb més força, ja que "pots anar treballant amb el portàtil les prop de tres hores que dura el viatge i tens més espai per moure't", explica l'Arnold, exusuari del pont aeri i usuari per segon cop de l'AVE. A més a més, "no t'has quasi de despullar per passar els controls de seguretat de l'aeroport ni tampoc has d'estar-hi tant de temps abans", diu el Daniel, que també ha substituït l'avió pel tren.
La majoria dels passatgers coincideixen que s'hauria d'ampliar l'oferta de trens, tant dels directes Madrid-Barcelona com dels que connecten amb Tarragona, sobretot a partir de la tarda. El Xavi i el Ramon, per exemple, van tenir sort d'haver comprat un bitllet obert, ja que no van poder agafar l'AVE que arribava a Barcelona dimarts a les 22.54 ni el següent perquè estaven plens, i es van haver de conformar a agafar l'últim, que arriba a l'Estació de Sants a les 23.38.
El preu, en canvi, no és del gust de tothom. L'Ángel Arias va haver de marxar urgentment després de dinar cap a Madrid per firmar uns papers i tornar amb l'últim AVE. El bitllet, com que no el va comprar amb antelació, li va costar més de 300 euros. "Millors preus, això és el que s'ha de defensar", repetia indignat. L'Arnold, per contra, afirma que "viatjar amb tren en classe preferent resulta més barat que anar amb avió en classe turista". Altres usuaris no en tenen cap queixa. Com el Jesús, que va amb molta freqüència a Madrid i "ja l'utilitzava des de Tarragona".
El problema és que per arribar a l'estació no tothom utilitza transport públic. Els que viuen fora de la ciutat i es desplacen fins a Sants amb cotxe es queixen que "hi podria haver més aparcament i no tan car". Aquest és el cas d'un passatger que viu a Cubelles i viatja un parell de cops a la setmana a Madrid: ha hagut de deixar el cotxe al pàrquing de l'Hotel Torre Catalunya, que està al costat de l'estació.
Però amb l'AVE no només hi viatgen executius. N'hi ha que vénen de vacances a la ciutat i d'altres que, com l'Amparo, decideixen marxar a comprar a Madrid al matí i tornar al vespre cap a Barcelona. "El viatge és comodíssim", coincideixen a dir la majoria.