dimecres, 19 de març del 2008

Els catalans, entre els més feliços

CÒNJUGES · Tenir salut, parella i diners, per aquest ordre, són indicadors de felicitat HÀBITS · Fer la migdiada i celebrar els aniversaris són pràctiques per estar més satisfet L'ESTAT · Els catalans tenen menys preocupacions que els madrilenys

Què en queda d'aquell català emprenyat que es manifestava per una millora de les infraestructures a finals de l'any passat? Els catalans són un dels col·lectius més feliços de l'Estat, juntament amb els habitants de Navarra, Extremadura i Aragó, segons un informe realitzat per Coca-cola. En canvi, els veïns de Múrcia, Astúries i Madrid mostren nivells de satisfacció inferiors a la mitjana.
Potser hi té un paral·lelisme el que apuntava l'article Diners i felicitat de Manuel Baucells, professor associat de l'IESE i director del departament de ciències de la decisió de la Universitat de Califòrnia: "És més feliç el que guanya la medalla de bronze que aquell que guanya la medalla de plata". Tota una paradoxa que no es pot percebre a primer cop d'ull.
La coneguda chispa de la vida no distingeix entre homes i dones, però un petit percentatge més ampli de dones sí que destaca que gaudir d'un bon estat de salut és importantíssim per poder-te considerar feliç. L'edat és un altre factor a l'hora de desencadenar bones vibracions: és més probable sentir-se feliç si es tenen entre 26 i 35 anys que no si es té una edat compresa entre els 36 i els 55, segons el mateix estudi.
Tenir parella també hi incideix, de la mateixa manera que viure en llars d'entre dos i quatre membres és més gratificant que estar-se sol a casa. Segons l'estudi realitzat a més de 3.000 persones de l'Estat espanyol amb edats compreses entre 18 i 65 anys, la feina també és un altre factor relacionat directament amb aquest sentiment de benestar. Òbviament, són més feliços els que tenen feina que els que han de fer la cua a l'Inem.
Després de la principal condició per ser feliços, la salut, apareixen, per aquest ordre, l'amor i els diners. Ja ho deia aquell famós vals del 1939 interpretat per Rodolfo Sciammarella: "Tres coses hi ha a la vida, salut, diners i amor. Qui tingui aquestes tres coses que en doni gràcies a Déu".
Celebrar els aniversaris i el Nadal, tenir cura del medi ambient, donar afecte i ser agraït i practicar un costum tan típicament espanyol com fer la migdiada són alguns dels petits hàbits que ajuden a engreixar el perfil d'aquell que es considera plenament feliç. Però no hem d'oblidar que "els rics també ploren".