dissabte, 15 de març del 2008

El vaixell s’enfonsa

Quatre polítics espanyols ja han abandonat el seu càrrec després de les eleccions del 9 de Març. L’efecte dominó sembla imparable i ple d’excuses.

Al vaixell no hi ha lloc per tots. Passa a les millors famílies, on hi ha els que marxen per disputes o simplement perquè es volen emancipar. “Diuen que les rates són les primeres que abandonen el vaixell quan aquest s’enfonsa”, escriu un internauta a la xarxa. Les darreres renúncies polítiques a Espanya després de les eleccions del 9 de març, estan causant un efecte dominó del que tothom opina.
Gaspar Llamazares, de Izquierda Unida, enunciava que abandonava la política la mateixa nit de saber i asssumir els mals resultats del partit. “Aquest fracàs però, no significa que IU hagi fracassat”, puntualitzava. L’altre gran derrota de les Eleccions Generals ha estat Eduardo Zaplana, portaveu del Partit Popular. “Els deixo perquè hem perdut les eleccions”, anunciava dijous Zaplana. Alguns mostraven la seva alegria cap aquesta renúncia “Aleluya! Agafa a Rajoy de la mà, a Acebes i Aznar i aneu-vos-en amb Roucco”, opinava un lector. A Zapalana se l’acusa de pessetero i de ser el responsable urbanístic de Llevant, però a ell la inflació de l’euro l’hi ha anat genial i abandonat el seu càrrec amb les butxaques plenes.
Joan Puigcercós és la segona víctima del 9-M. Deixa la posició com a Conseller de Governació i Administracions públiques i es dedicarà a dirigir el partit de cara al Congrés del mes de juny, que en un principi estava previst per octubre. En prinicpi el seu lloc serà substituit per Jordi Ausàs, alcalde de la Seu d’Urgell. Al President de la Generalitat, José Montilla, la decisió li sembla correctíssima si continuen sent ells el qui manen. Però el President sempre ha estat un home de poques paraules. “Esquerra Republicana de Catalunya diuen que són una nació i el que són és uns súbdits del PSOE”, lamentava en Manu, i afegeix “al partit li cal una obertura de portes (i de finestres) per aclarir l’ambient”. Que corri l’aire doncs, com a moltes relacions de parella. I entre Josep-Lluís Carod-Rovia i Joan Puigcercós, a vegades parelles de fet, i correrà (l’aire i altres coses).
A l’altre que també l’han airejat, és a la Imma Mayol, segona tinent d’alcalde de Barcelona, que cedeix el seu liderat a Ricard Gomà, cinquè tinent d’alcalde i portaveu. La raó és que “els Estatuts d’Iniciativa el Verds per Catalunya fixen que els caps de llista municipals no poden repetir un tercer mandat”. A molts els hi sona a exucusa. Es rumoreja que els motius són personals (i de faldilles). La qüestió és que els eco-socialistes estan de dol. El canvi climàtic els està afectant i, potser, airejant massa les coses.