dissabte, 5 d’abril del 2008

En forma i amb consciència

MECANISMES REDUCTORS· Aixetes amb tancament automàtic i cisternes de doble pulsació són els mecanismes més utilitzats PEDAGOGIA ·La majoria de gimnasos ja informen els clients amb rètols


La campanya de conscienciació sobre l'escassetat d'aigua arriba fins i tot als gimnasos de Barcelona, on el sector ja ha començat a prendre mesures per solucionar el problema. Entre les accions que es duen a terme des de fa molts anys, no només durant aquest període de sequera, destaca la de fer pedagogia entre els usuaris de les instal·lacions esportives amb la presència de cartells.
"Aquesta aixeta utilitza 10 litres d'aigua per minut", informa un dels rètols penjats al gimnàs Europolis. D'aquesta manera s'adverteix als clients que, mentre s'afaiten o es renten les dents, tanquin l'aixeta. Per aquesta mateixa raó la majoria d'establiments ja disposen d'aixetes polsador des de fa temps, que s'apaguen de manera automàtica .
A principis d'any, l'Ajuntament de Barcelona va fer uns qüestionaris sobre l'estat de les instal·lacions als gimnasos de la ciutat, on es preguntava des dels m3 que feia la piscina fins al nombre de dutxes. Més tard, el 7 de febrer, va enviar-los una carta alertant-los de les possibles restriccions i del fet que, a partir d'ara, no podrien usar aigua per al consum humà provinent de les xarxes d'abastament públic. Entre aquestes restriccions hi havia la prohibició d'omplir piscines o d'utilitzar fonts de consum humà que no disposin d'elements automàtics de tancament.
El mateix Europolis Sardenya desinfecta la piscina a través de rajos ultraviolats de forma continuada, un sistema que estalvia aigua. Encara que, com marca la normativa, la utilització de clor o ozó continua essent obligatòria. Una de les altres opcions per estalviar és instal·lar cisternes de doble pulsació al vàter, com ja ha fet el mateix gimnàs de les Corts. En altres establiments esportius, a més a més, s'ha substituït la carxofa habitual de la dutxa per una altra que fa la funció d'airejador (barreja amb aire), com és el cas del club de fitness Mocri Sport. Jaume Ascencio, propietari del club, explica que "a la factura s'ha notat que el preu de la quantitat total d'aigua s'ha apujat, però el consum, en canvi, és el mateix". No només les grans àrees esportives, doncs, tenen consciència d'estalvi d'aigua, sinó que també en tenen els negocis més petits.
"Demanem que el temps de dutxa sigui el necessari i que només s'agafi una tovallola", explica el responsable del gimnàs Arsenal de la Via Augusta. Malgrat les mesures que prenen els gimnasos, també s'opta per informar els usuaris perquè en facin un consum responsable. Un altre dels factors claus és reduir el cabdal de les pistoles d'aigua que s'utilitzen per a la neteja, o utilitzar pals de fregar en lloc de mangueres, com ja van fer al poliesportiu municipal de la Nova Icària com a primera mesura davant la sequera.