dimarts, 3 de juny del 2008

Crida a les nenes que es diuen Elna

HOMENATGE · Elisabeth Eindenbenz serà obsequiada amb una fotografia de les Elnes catalanes pel seu noranta-cinquè aniversari NOUNATS · Del 1939 al 1944 van néixer 597 nens a la maternitat rossellonesa, la majoria fills d'exiliats



Elna és un municipi del Rosselló. Però també el nom de 74 nenes catalanes nascudes a partir de 2005. Després que la historiadora Assumpta Montellà descobrís el cas de la Maternitat d'Elna, on la jove mestra suïssa Elisabeth Eidenbenz va ajudar a néixer, entre el 1939 i el 1944, 597 nens i nenes, la majoria fills d'exiliats republicans, moltes mares van decidir posar aquest nom a les seves filles. I ara l'Assumpta vol reunir aquestes nenes per poder-los fer una fotografia i regalar-la a l'Elisabeth el dia del seu noranta-cinquè aniversari.
Per això demana que totes aquestes nenes es reuneixin diumenge que ve, 8 de juny, a les 12 del migdia a l'Hivernacle del Parc de la Ciutadella de Barcelona. D'una manera o altra, explica Montellà, les nenes estan involucrades en aquesta història. "Al cap de 70 anys els nens continuen sent el motor de la història", com va explicar l'antiga mestra suïssa a la historiadora catalana.
De moment ja s'ha pogut contactar amb algunes d'aquestes Elnes i fins i tot han demanat afegir-se a la fotografia dues mares que porten una Elna a la panxa. També hi ha el cas d'una mare que va posar Elisabeth a la seva filla, en homenatge a aquesta activista suïssa que va ajudar a parir dones exiliades que estaven en camps de concentració a la Catalunya Nord.





La veritat és que la iniciativa és molt maca, si en voleu saber més informació aquí teniu el blog de la historiadora que va descobrir el cas de la Maternitat d'Elna:
sentimentsaflordepell.blogspot.com

3 comentaris:

Anònim ha dit...

que maca l'història!!

Anònim ha dit...

perdo "la història"!!

Tom Beiker ha dit...

El titular s'entén molt eh...