dijous, 16 d’abril del 2009

El TNC reviu el drama dels exiliats

En el setantè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) continua retent homenatge a una generació que va haver de fugir a l’exili després de la Guerra Civil. Mesos més tard d’haver iniciat aquesta sèrie d’homenatge als exiliats amb obres com La Dama de Reus, Aloma o Trueta, La nit més freda agafa el relleu a l’escenari. El títol de l’obra, precisament, es refereix a la nit que va començar l’any 1939 amb la caiguda de la República a Catalunya. “Una nit que, per alguns, va resultar ser la més freda”, explica Teresa Vilardell, la directora de l’espectacle.
A partir de poemes, cartes, textos i escrits personals de Joan Oliver, Carles Riba, Mercè Rodoreda i Antoni Rovira Virgili, tots ells personalitats que es van haver d’exiliar, la directora ha volgut mostrar “l’experiència de la guerra i el que aquesta comporta”. Els tres escriptors i el historiador que donen peu a aquesta obra “han estat escollits per a representar tot aquells intel·lectuals que van viure la mateixa circumstància històrica”, en paraules de Vilardell.
Durant aproximadament una hora i mitja, l’espectador es podrà endinsar a la vida d’aquells que van abandonar el seu país i que anys més tard, a causa d’una Segona Guerra Mundial que s’apropava, van tornar a Catalunya, el que consideraven “la seva pàtria perduda”. No obstant, l’espectacle, que es va estrenar al Teatre Jardí de Figueres el 27 de març passat i que també ha fet parada al Teatre Bartrina de Reus a principis d’aquest mes, recull memòries d’altres escriptors reconeguts com Pere Calders, Agustí Bartra o Anna Murià. Els textos, en els quals s’inclou també el conte Nit i boira de Mercè Rodoreda, són interpretats per Fina Rius, Pep Miràs, Jordi Rico, Roger Casamajor, Ricard Contreras i Elena García, que caracteritzen els diferents escriptors i les seves experiències. Tot i això, a la representació dels actors també si afegeix, de fons, vídeos d’arxiu i alguns de creació pròpia, que recorden que tot el que s’explica a l’escenari té més de realitat que de ficció.
Fins el 26 d’abril, l’escenografia de la Sala Tallers del TNC, a Barcelona, s’omple de maletes i vivències de l’exili que algun espectador pot haver viscut de primera mà. A la gira de l’obra encara li queden altres teatres per recórrer, com el Teatre Municipal de Girona, on hi arribarà el 15 de maig.