dissabte, 21 de novembre del 2009

La crisi també arriba al World Press Photo


A principis d’any es van atorgar els premis World Press Photo 2009, que fan referència a imatges fetes durant el 2008 que han estat publicades en diversos mitjans de comunicació. Aquest premis són els màxims guardons en fotoperiodisme i des del passat 11 de Novembre fins els 13 de Desembre la mostra de les fotografies guanyadores es pot veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) per cinquè any consecutiu. L’exposició, que es fa cada any a 80 ciutats de 40 països diferents sense cap mena de censura, esdevé doncs un molt bon resum en imatges dels principals esdeveniments del 2008.

La imatge guanyadora, feta el Març del 2008 per Anthony Suau (EUA) i publicada a la revista Time, mostra una de les notícies més important de l’any: la crisi. La fotografia ensenya un agent de la policia d’Ohio registrant una casa que havia estat desallotjada per no poder pagar la hipoteca.



La foto guanyadora però, forma part d’un reportatge del mateix autor publicat també per la revista Time que ha estat premiat amb el segon premi de la categoria Daily Life.


El jurat del World Press Photo ha premiat així 10 categories de 62 fotògrafs de 27 nacionalitats diferents. A més, enguany, el concurs a batut rècords de participació.



Els Jocs Olímpics de Pequín han estat l’estrella dels premis, sobretot en la categoria d’esport. Entre les imatges guanyadores també si poden veure fotos de la guerra de Geòrgia, nens terroritzats davant de militars Kenyans, pasteres a les costes de Lampedusa, prostitutes transsexuals a Hondures (sèrie de fotos feta pel català Pep Bonet) i algunes imatges de la campanya presidencial d’Obama.




La crisi fins i tot fa presència en el preu de l’entrada al CCCB. L’exposició sempre havia estat gratuïta però aquest any la “falta de patrocinadors”, segons l'organització, ha fet que l’entrada costi 4,50 euros. Tot i així, pagar per bones fotografies val la pena.