divendres, 25 de desembre del 2009

Els jugadors de whist


Per a la majoria de crítics, Els jugadors de whist de Vicenç Pagès Jordà és un dels títols més importants de l'última dècada. La novel·la, situada a l'Alt Empordà i, especialment, a la capital de la comarca, Figueres, narra la vida d'en Jordi a partir d'un esdeveniment que a ell i els seus amics els canvia la vida.

En aquest últim llibre, Vicenç Pagès explica molts bé les crisis existencials que pateix el personatge (que ja ratlla la cinquantena) i fa un retrat contemporani envejable.

Les citacions musicals, fílmiques i literàries són constants als llarg de les més de 500 pàgines, la qual cosa denota que Vicenç Pagès és molt més que un escriptor, és una mena de "filòsof cultural", si em permeteu la invenció del terme.

Després d'haver escrit una desena de llibres, entre ells contes, assajos i novel·les, és sobretot amb Els jugadors de whist que aquest escriptor figuerenc ha començat a ser conegut i a sortir als mitjans com a tal.

A Els jugadors de whist "tots els personatges són ficticis, però la majoria dels diàlegs són reals", segons l'escriptor. Declaració que, mentre anem llegint ens adonarem que és més que certa, ja que, tot em fa pensar que la novel·la té més d'autobiogràfic que el que un mateix voldria. 

D'aquesta manera doncs, és una novel·la recomanable pels que, com en Jordi, també ratllen la cinquantena, tenen dubtes existencials i temps per dedicar a la lectura (ja que és un d'aquells llibres que no llegeixes d'una tirada, sinó que els has d'anat paint a poc a poc).


**
Títol: Els jugadors de whist
Autor: Vicenç Pagès Jordà
Editorial: Empúries