diumenge, 28 de febrer del 2010

Invisible



Si fem una enquesta a peu de carrer i demanem a la gent que ens citin un novel·lista contemporani, possiblement més d’un respondrà amb el nom de Paul Auster. I és que, a aquestes alçades, l’autor de l'exitosa Trilogia de Nova York (formada per Ciutat de cristall, Fantasmes i l’Habitació tancada) ha esdevingut tant conegut a Espanya com pot ser-ho el japonès Haruki Murakami, per posar un exemple. Abmdós amb un públic “alternatiu” molt semblant.


Després d’anys de penúria literària (les últimes novel·les d’Auster, com Un home a les fosques o Viatges per l’Scriptorium, han passat sense pena ni glòria) el novembre va sortir a la venda Invisible, el seu últim llibre. Aquesta vegada amb una crítica més bona. Fins i tot alguns l’equiparen, en quan a qualitat, a la ja esmentada Trilogia.

Invisible explica la història d’Adam Walker, un estudiant de la Universitat de Columbia, i la seva relació amb el món després d’haver conegut personatges tant fascinants com el francès Rudolf Born i la seva parella d’aleshores, la Margot, o la relació amb la seva germana. Tot això explicat amb una gran riquesa narrativa i varietat d’estils literaris.
Com a la majoria de novel·les d’Auster, l’atzar és un tema recorrent. Així que, sense atzar no hi ha novel·la.

Tot i ser la darrera obra del nord-americà establert a Brooklin (un altre lloc recorrent als seus llibres), és una bona novel·la per a iniciar-se en aquest món “austerià” que ha causat tant d’entusiasme a Espanya (i fins i tot més que al seu país d’origen).

**
Títol: Invisble
Autor: Paul Auster (traducció de Benito Gómez Ibáñez a l'edició en castellà i d'Albert Nolla en català)
Editorial: Anagrama (castellà) i Edicions 62 (català)