dilluns, 12 de març del 2012

‘Once Vidas’, una història de vides creuades


La teoria dels sis graus de separació, sigui acceptada científicament o no, intenta provar que qualsevol persona de la terra pot estar connectada a qualsevol altra persona a través d’una cadena de coneguts sense que hi intervinguin més de cinc intermediaris. El que en refranyer popular es diria que “el món és un mocador”. I això és el que, en part, ens vol fer veure Mark Watson a Once Vidas.

Ambientada a la ciutat de Londres, es tracta d’una novel·la deliciosa, altament recomanable per passar l’estona i fer-nos reflexionar sobre el paper de l’atzar a la vida de cadascú.

Once Vidas té com a protagonista en Xavier Ireland, un australià emigrat a la capital britànica i presentador radiofònic d’un programa per insomnes on dóna consells a aquells oients que truquen per demanar-li. Però tot i l’aparença que pugui tenir, darrera si amaga un home solitari, que només compta amb la companyia d’en Murray, un tartamut sense cap gràcia.

A partir d’un fet que pot semblar sense importància, en Xavier desencadena una sèrie d’esdeveniments a altres persones que l’acaben involucrant. D’aquesta manera, l’autor explica, molt delicadament, la vida de deu persones més, entre les que si troben una mare crítica de restaurants, un venedor immobiliari, el seu cap, el psicòleg del cap i una dona de fer feines.
Però això no és tot, mentre Mark Watson en explica tot això, també ens descriu com era la vida del protagonista a Austràlia i quins altres esdeveniments el van fer marxar d’allà.

Tot i que a simple vista por semblar un argument recorrent a moltes novel·les, no es tracta d’una novel·la com les altres. I així ho avalen molts crítics literaris reconeguts.
Amb aquesta història no dubtaria en col·locar a Mark Watson, còmic nascut a Bristol, al costat dels més grans com, per exemple, Nick Horny amb En picado (A long way down).

Amb un llenguatge planer, explica la sensació de infelicitat permanent que sembla que regni actualment a la nostra societat. Es tracta d’una novel·la moderna, on fins i tot, sota la biografia de l’autor, l’editorial (Roca Editoral) ens proposa un hastag o etiqueta (#oncevidas) perquè en parlin tots aquells usuaris de Twitter. Sense dubte, el boca-orella és molt potent i d’aquesta manera, passem a formar part, encara més, de la teoria dels sis graus de separació. El llibre també compta amb pàgina de Facebook.

**
Títol: Once Vidas
Autor: Mark Watson (traducció d'Isabel Margelí)
Editorial: Roca Editorial



*Publicat al portal digital La Cultura no Val Res