divendres, 27 d’abril del 2012

Núvol, un nou digital cultural dividit en vagueries


La publicació es divideix en vagueries, perquè ja que no les podem tenir a la terra, com a mínim que les puguem tenir al núvol”, així presentava Bernat Puigtobella la iniciativa de Núvol, un nou portal cultural, el passat 12 d’abril a la Biblioteca Jaume Fuster.

Impulsat per aquest editor, Núvol són les sigles de 'Network Updaters Volunteering OnLine', ja que es tracta d’una pàgina feta a partir de persones que ja tenen les seus propis blogs o les seves pròpies pàgines. Una mena de wiki, així és com ho defineix Puigtobella. De tota manera, i com expliquen ells mateixos, la paraula Núvol “es troba en la intersecció  entre la poesia i la tecnologia. És prou lírica per remetre’ns a l’art, i alhora tecnològicament evocadora, ara que el cloud computing ha convertit la paraula en una metàfora d’Internet”.

El digital, amb actualizació diària, vol donar veu a totes aquelles iniciatives i notícies culturals que normalment no tenen cabuda en els mitjans de comunicació tradicionals, ja siguin de l’àmbit cultural català com de l’estranger.

Les vagueries amb les que es divideix la publicació són Calàndria, Punt de Llibre, Homo Fabra, L’apuntador, Castafiore, Pantalles, Galeries i El Web Negre, aquest últim un diari satíric digital format per ninotaries i humoristes que se suma al projecte.

Però a més a més, per mostrar la seva gran aposta cap a la digitalització han publicat “El cotxe” títol inèdit de Toni Sala, que no ha estat mai publicat en paper i això fa que es converteixi en el primer e-single de la literatura catalana.

Tot i que no paren de néixer noves iniciatives digitals lligades a la informació i la cultura, a aquesta millor no perdre-l’hi la pista!

*Publicat al portal digital La Cultura No Val Res