dijous, 17 de maig del 2012

El Silenci, paraules que curen


Gaspar Hernández és una d'aquelles persones que, pels amants de la ràdio, possiblement no necessita presentació. Porta anys al capdavant del programa L'Ofici de Viure de Catalunya Ràdio, que actulalment s'emet els cap de setmana al matí, i és una persona molt coneguda també per els amants del "zen", la meditació i el creixement personal, ja que precisament és dedica a divulgar periodísticament aquestes pràctiques.


Doncs a part de tot això, també ha escrit un llibre, El Silenci, Premi Josep Pla 2009. Es tracta d'una novel·la que transcorre, principalment, en una habitació de Formentera, on un home (l'alter ego d'en Gaspar) parla a una noia que dorm despullada, la Umiko, una japonesa malalta de càncer que creu en el poder de la curació espiritual i de les paraules. Creu que si les emocions són les que l'han fet emmalaltir també poden curar. Així doncs, l'alter ego d'en Gaspar intentarà a través de remissions i de la meditació que la Umiko es curi. El llibre, de ficció, parla però també de casos i personatges reals, com de Baltasar Porcel o Pascal Comelade.

Tot i que per l'argument pugui sembla un llibre d'autoajuda, no ho és. L'estructura mostra que és clarament una novel·la, i no té res a veure amb la forma de narració de Jorge Bucay, per exemple.
La veritat, però, és que al no tractar-se d'un novel·la "habitual" recomano alternar la seva lectura amb un altre llibre, així "passa" millor.

**
Títol: El Silenci
Autor: Gaspar Hernàndez
Editorial: Destino (en català) / El Aleph (en castellà)