dilluns, 25 de juny del 2012

‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra’, humor i enginy per a tots el públics



Prestat i fins i tot amb més de 10 reserves a determinades biblioteques. Un dels llibres més venuts de ficció en català el passat Sant Jordi de 2012. Premi dels Llibreters suecs. Traduït a més de 33 idiomes i amb milions d’exemplars venuts a tot el món. Encara no sabeu de què parlem? De L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra, el debut literari de Jonas Jonasson, periodista suec que un bon dia s’ho ven tot, marxa a Suïssa a buscar tranquil·litat i es posa a escriure el que serà un llibre memorable.

L’Allan Karlsson és el protagonista de la història, un avi que decideix escapar-se per la finestra de la residència on viu, a Malmköping, perquè no vol ser present a la seva festa d’aniversari de 100 anys. Va amb sabatilles, però això no l’impedirà començar un viatge esbojarrat i on s’acabarà creuant amb personatges ben curiosos, entre ells una elefanta o un perillós delinqüent de l’organització Never Again. Mentrestant, la policia anirà buscant pistes per esbrinar on pot ser el vell Allan.

La narració està molt ben estructurada en dos temps. El primer comença el 2005, quan el protagonista s’escapa de la residència, i el segon comença el dia del naixement d’aquest, per contextualitzar al lector. Amb la unió d’aquest dos, l’autor acaba repassant de forma satírica els grans esdeveniments dels s.XX. Ja que l’Allan, de professió dinamiter, al llarg de la seva carrera es creua també amb personatges històrics com Franco, Harry S. Truman, Churchill o Charles de Gaulle, entre altres. I el més important, mai es rendeix davant del poder.
Apte per a tots els públics, és un d’aquells imprescindibles que passen de mà en mà gràcies a les recomanacions.

**

Títol: L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra
Autor: Jonas Jonasson (traducció de Lluís Solanes)
Editorial: La Campana

*Publicat al portal digital La Cultura No Val Res