dimecres, 6 de juny del 2012

La mirada de Steve McCurry a Girona



Si parlem d’una de les fotos que han estat portada de la revista National Geographic i que han causat un major impacte en la societat, segur que ens referim a la fotografia de Sharbat Gula, una noia afganesa d’ulls verds i mirada pertorbadora que va ser presa el 1984 per Steve McCurry en un camp de refugiats de Peshwar, al Paquistan.

Aquesta fotografia, que ha donat la volta al món, es pot veure ara a la Casa de la Cultura de la Diputació de Girona fins el 30 de juny, juntament amb 78 fotografies més de l’autor, resultat dels seus reportatges a una gran quantitat de països, com ara Afganistan, el Perú, Japó o Estats Units. I, evidentment, tampoc hi pot faltar la fotografia que va fer McCurry 17 anys després a aquella nena portada del National Geographic i que es va fer famosa arreu del món sense ella saber-ho. A més d’un vídeo on s’explica com un equip de la revista i el fotògraf van trobar la mateixa Sharbat anys més tard.

Nascut a Filadèlfia (EUA) el 1950, la carrera de McCurry com a fotògraf va començar amb la invasió soviètica de l’Afganistan, fotografies amb les quals va guanyar la Robert Capa Gold Medal al millor reportatge a l’estranger. Ha guanyat quatre World Press Photo i reconeguts premis internacionals, els seus treballs es publiquen arreu del món i, a més, és membre de l’agència Magnum des del 1986.

Veure les seves fotografies en gran format, i poder admirar la manera de treballar la llum de McCurry en unes fotografies compromeses amb la societat, fa que l’exposició de Girona sigui imperdible, igual que també ho és el seu web i, en especial, el seu blog.


*Publicat al portal digital La Cultura No Val Res