dissabte, 2 de juny del 2012

Racons de l'Empordà: platja de Castell


Al costat de casa hi tinc un del racons que considero més bonics del Baix Empordà: la platja de Castell. Un racó que es manté quasi verge, amb un poblat ibèric, i on durant l'any (exceptuant els mesos d'estiu) pots passejar-hi tranquil·lament.
Però si és així és perquè l'any 1992 un grup de persones es van aplegar en un moviment en defensa del territori anomenat "Salvem Castell", que anava en contra els plans urbanístics presentats per un parell de promotores i l'edificació de la zona. La seva acció era, principalment, requalificar els terrenys com a sòl no urbanitzable. No cal dir que amb els anys, la iniciativa d'aquest grup ha estat tot un referent i un gran encert.

Per això sorprèn veure que en aquest país encara ens pensem que la construcció desenfrenada és la solució a tot (quan més aviat és el contrari) i que s'hagi aprovat un pla urbanístic a la platja de Valdevaqueros, a Tarifa, una zona d'alt valor ecològic catalogada com a reserva de la biosfera de la Unesco, on es vol construir un hotel i 350 habitatges. De moment s'ha constituït un grup anomenat Salvemos Valdevaqueros que, per a difondre la seva tasca, compta amb canal a Facebook i etiqueta a Twitter (#SalvemosValdevaqueros). Ara només queda esperar el desenllaç definitiu de la història que, com en el cas de la platja de Castell, pot durar anys.

Platja de Castell des d'arribada principal

Platja de Castell

Platja de Castell

Platja de Castell des de poblat Ibèric

La Foradada

La Foradada des de poblat ibèric