dissabte, 29 de setembre del 2012

‘El fred modifica la trajectòria dels peixos’, un conte per adults



Nadal és sempre una època especial per als nens. I el Nadal de 1998 a Québec és sobretot especial perquè comença una gran tempesta de gel que serà inoblidable pel protagonista d’aquesta història, a qui després de regalar-li una gran càmera de filmar, els seus pares l’hi anuncien que es van a divorciar.

El protagonista, de qui no en sabem el nom en tot el llibre, demana ajuda al cel, qui l’hi respon de forma molt sorprenent.

El fred modifica la trajectòria dels peixos és una narració àgil i senzilla, però plena de tendresa i optimisme. Un conte per adults que et deixa amb bon gust de boca, amb la “moralina” de que fins hi tot el que sembla més tràgic pot tenir molt bones conseqüències.
Explica la història d’aquest nen d’onze anys i del seu veïnat, entre ells el seu millor amic Àlex, que es veuen, de sobte, immersos en una tempesta de gel inesperada.

Com passava amb El Curiós incident del gos a mitjanit de Mark Haddon, es tracta d’un llibre amb vocabulari senzill ideal per aquells que es volen iniciar en la lectura de novel·les, però que ja tenen certa edat. Encara que els protagonistes siguin nens, van clarament enfocats a un públic lector adult.

El fred modifica la trajectòria dels peixos (El frío modifica la trayectora de los peces) és una narració ideal per quan no volem pensar en res i estem tips de llegir desgràcies.

**
Títol: El fred modifica la trajectòria dels peixos (Le froid modifie la trajectoire des poissons)
Autor: Pierre Szalowski (traducció de Carles Urritz Geli)
Editorial: Rosa dels Vents