dimarts, 13 de novembre del 2012

‘Una lectora poc corrent’, personatges reals amb vides imaginàries



Què passaria si la reina Elizabeth II d’Anglaterra (entre altres llocs) s’aficionés a lectura d’una manera incondicional?

Això es planteja Alan Bennett a Una lectora poc corrent, una novel·la aclamada, sobretot, per la crítica britànica. De poc menys de cent pàgines i més que digerible.

La reina Elizabeth descobreix el bibliobús del Palau de Buckingham per casualitat, seguint els gossos que se l’hi han escapat bordant. Un cop dins hi trobarà el bibliotecari i en Norman, un cuiner de Palau i amant de la lectura que es convertirà en el seu home de confiança. La proximitat de Norman amb la reina no és ben vista per tot el personal, ja que creuen que aquest ha incidit massa en la vida de la reina, qui s’ha aficionat tant a la lectura que ha descuidat les seves obligacions reials. Així que s’intentarà, de totes les maneres, allunyar-los.

La lectura permet a la reina somiar amb altres vides i conèixer el món d’una altra manera. “A vegades desitjava no haver obert mai cap llibre ni haver entrat mai en altres vides. Allò l’havia malacostumat. O desacostumat de tota la resta, si més no”, una frase que saben molt bé els amants de la lectura.

Així, Bennet, reconegut guionista, actor, dramaturg i novel·lista britànic, famós, per exemple, per Els nois d’Història, aconsegueix fer-nos reflexionar sobre quin és el paper de la lectura avui en dia i tot allò que és capaç de transformar. Però també demostra ser molt bon coneixedor dels clàssics i ens parla de Dickens, les germanes Brönte, Nancy Mitfords i tants altres.

Un llibre sorprenent, original i fet amb molta idea!