dilluns, 24 de desembre del 2012

Munich sota la neu


Munich, o München en alemany, és la capital de Baviera i la tercera ciutat més gran d'Alemanya. A banda de ser la ciutat amb més qualitat de vida del país, segons un estudi de 2009, és una molt bona destinació de vacances.
La ciutat disposa d'un bon servei de transport públic (metro, ferrocarril, bus, trens regionals...) que arriben a qualsevol punta. Et pots comprar una targeta per dies que, contra el que diguin i pugui semblar, és bastant econòmica pels serveis que ofereix i et permet visitar qualsevol racó de la ciutat. No us sorpreneu de veure que no hi ha barreres al metro o al tren que impedeixin passar si no piques el bitllet. Els muniquesos són tant civilitzats i ho porten tant interioritzat, que no els calen mecanismes de seguretat d'aquest tipus. Teniu per segur que la majoria pica el bitllet per iniciativa.

El Nadal és una bona època per viatjar-hi. La ciutat té aquell encant especial que tenen moltes ciutats per aquestes dates. Els carrers estan engalanats i hi ha diversos mercats nadalencs típics alemanys arreu de la ciutat, com el de Marienplatz (la principal plaça de la ciutat i més famosa) o el de Rosenheimer platz, més íntim i de barri. En aquest si poden menjar els plats típics (patates, bratwurst...) i beure vi calent barrejat amb sucre i canyella i que va molt bé per escalfar el cos a certes temperatures. Precisament, al voltant de Nadal, no ha de sorprendre trobar la ciutat nevada.

Per veure les vistes de Munich, res millor que pujar a la torre (Olympiaturm) de l'Olympiapark, parc on es van fer els Jocs Olímpics de 1972 i que van estar marcats per un atac terrorista. Des d'allà, un es fa una idea de les dimensions de la ciutat i de la quantitat d'espais verds que té, entre elles l'Englischer Garten, un dels parcs urbans més grans del món. A l'estiu, és precisament en aquest espai on es reuneixen els habitants de la ciutat per fer pícnics i, com no, beure cervesa.

Precisament, la cervesa és un dels altres atractius de la ciutat. A banda de celebrar l'Oktoberfest més important del món, tenen la seva pròpia Llei de Puresa i moltes "tavernes" la seva pròpia marca. Si hi aneu, no us heu de perdre la cerveseria Hofbraühaus. Bona cervesa i menjar, bon ambient i espectacle pur! Els turistes es barregen amb els autòctons i l'hi dóna un aire molt especial. A banda d'aquesta però, n'hi ha d'altres de molt autèntiques que no deixen indiferent. 

Museus, palaus, espais verds... Però també indústria (entre elles la fàbrica BMW), comerç i negocis. Munich és una ciutat amb una gran qualitat de vida. I el visitant se n'adona a simple cop d'ull.
Però la història és la història i a pocs kilòmetres, també fàcilment accessible amb transport públic, es pot visitar el camp de concentració de Dachau, el primer camp de concentració nazi. Visitar-lo amb fred i neu, encara resulta més dur.

Si teniu un cap de setmana llarg, és una gran destinació!

Olympiaturm a l'Olympiapark

Vista de Munich des de Olympiaturm

Camp de concentració nazi de Dachau

Palau de Nymphenburg

Cerveseria Hofbraühaus

Parades de joguines i menjar als mercats nadalencs

Allianz Arena, camp de futbol del
FC Bayern München i el TSV 1860 München
Nou Ajuntament a la Marienplatz amb
el famós Gockenspiel, rellotge "carrillón"