dimecres, 8 de maig del 2013

Brokeback Mountain, un història actual


Recentment els mitjans s’omplen de notícies sobre homosexualitat: Jason Collins ha estat el primer jugador de la NBA que ha reconegut ser homosexual, i França ha aprovat el matrimoni gai. Per això, és un bon moment per veure Brokeback Mountain, una pel·lícula estrenada el 2005 i disponible a moltes biblioteques de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.

Dirigida per Ang Lee, un director taiwanès conegut per la direcció de Tigre y dragón, Sense and Sensibility i La Vida de Pi, la pel·lícula ha guanyat diversos premis, entre ells un Òscar a la millor direcció, Premis Bafta, i diversos reconeixements d’associacions de crítics d’arreu del món.
Precisament, un d’aquest Òscars que ha guanyat és el del millor guió adaptat (per Diana Ossana i Larry McMurtry), ja que el film es basa en un relat breu d’Annie Proulx guanyador del Pulitzer.

L’argument molts ja el sabeu: dos cowboys que van a treballar de pastors a Brokeback Mountain l’estiu de 1963 i s’enamoren. Les actuacions, tant la del protagonista Heath Ledger en el paper d’Ennis del Mar com la de Jake Gyllenhaal en el paper de Jack Twist, són espectaculars; mèrit que els va valdre a ambdós la nominació als Òscars com a millor actor i millor actor de repartiment respectivament.

Com sempre, imprescindible veure-la en versió original per poder copsar tots els matisos dels accents (molt treballats!) i les frases exactes, ja que les traduccions a l’espanyol han portat més d’un malentès, sobretot en la frase final de la pel·lícula “I swear”, que ha estat erròniament traduïda com a “Jack, ¡Hay que ver!”.

Imprescindible per veure que la homosexualitat en certs contextos encara està mal vista (precisament el 2008 la cadena italiana Rai Due va emetre la pel·lícula tallant les escenes de sexe entre Ennis i Jack i modificant sensiblement, així, el significat). Encara queda molt per fer en la igualtat i des del món de la ficció s’intenta.


*Publicat al portal digital La Cultura No Val Res