dilluns, 10 de juny del 2013

‘Terra’, una altra història al més pur estil David Vann

Amb la publicació de Sukkan Island ja es començava a intuir que David Vann faria parlar, no només als Estats Units, els seu país natal, sinó a tot el món (o si més no al món accidental). Amb la publicació de Caribou Island i Terra definitivament s’ha consagrat.

Aquesta última novel·la torna a deixar al descobert l’obsessió de David Vann de descriure una família amb
angoixes interiors on res sembla el que és. A Terra, a més, hi ha maltractament físic, psicològic i sexe rebel.
El protagonista és en Galen, un noi de vint-i-dos anys emocionalment dependent de la seva mare i que estima tot allò relacionat amb el New Age. Un excèntric per alguns. Però ben mirat, tots ho som.

A la història no hi passa res, però hi passen moltes coses. Amb una prosa clara i concisa, Vann aconsegueix descriure el deliri familiar i remoure la consciència del lector. Es tracta d’una història dura i colpidora dramatitzada fins l’extrem.

Tot va lent i la lectura no és fàcil. Hem de tenir clar que parlem de literatura en la seva màxima expressió. Tot i que tingui poques pàgines no hem de pressuposar que la lectura serà lleugera.
Recomanable per amants de novel·la psicològica. No aconsellable pels que només busquen acció i passar l’estona.

Si heu de començar a descobrir David Vann feu-ho pel primer llibre, Sukkan Island. Només així us podreu fer una idea del que estem parlant. Mentrestant podeu visitar la seva web i univers personal.

*Publicat al portal cultural digital La Cultura No Val Res