dijous, 20 de juny del 2013

‘Un estrany al jardí’, recull de contes irònics de Pere Calders

L’any passat, el 2012, es commemorava el centenari del naixement de Pere Calders, entre altres. La Institució de les Lletres Catalanes va organitzar el cicle de conferències  “Escriure en temps difícils. Avel·lí Artís Gener, Pere Calders, Josep Ferrater Mora, Joan Sales” i altres activitats, juntament també amb altres institucions.

Es va crear una pàgina web especial pel centenari, Sales Calders Tísner, i la xarxa ofereix diversos recursos
que ens recorden la importància de la seva obra a la literatura catalana, com la fitxa del Qui és qui a les lletres catalanes, la pàgina de Pere Calders a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana o la pàgina de Pere Calders a lletrA, un recurs sobre literatura catalana creat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) molt interessant.    

Veient, doncs, la gran presència que té Pere Calders en Institucions i Universitats, un es pot fer a la idea que ha estat una figura cabdal per entendre la literatura catalana com l’entenem avui en dia.
Però, tot i el que pugui semblar, no es tracta d’un escriptor feixuc, d’aquells que fa mandra llegir i que recorden a lectures obligatòries d’institut. Sinó que la seva lectura és àgil, simple (que no simplista) i acurada.
Calders és, sobretot, un expert en el conte, aquest gènere molt sovint oblidat i al què no es dóna tanta importància.

Un estrany al jardí és un recull de 37 contes breus, alguns dels quals no supera el paràgraf, carregats d’humor i d’ironia. Molt recomanables per passar l’estona, fins i tot per aquells que no són amants del gènere. Calders crea històries inversemblants a través de situacions reals i personatges que poden ser-ho o que no però que formen part de l’imaginari col·lectiu, com fantasmes, els Reis Mags, robots i el Pare Noel.

En definitiva, l’escriptor crea un món màgic i divertit, on la ingenuïtat dels protagonistes posa de manifest l’absurd de moltes situacions.

*Publicat al portal digital de cultura La Cultura No Val Res

1 comentari:

Remorada ha dit...

i no només escrivia, també dibuixava! q jo el vaig conèixer quan vaig veure una de les seves auques! :D