dijous, 14 de novembre del 2013

‘Ha Tornat’, Hitler al 2011

Hitler Ha Tornat. I de quina manera. Timur Vermes recupera el personatge de Hitler i el situa a l’Alemanya de 2011. L’exdictador es desperta un bon dia en mig d’un camp de Berlín, amb el seu uniforme nazi i olor de gasolina. No sap on està ni a quin dia viu. Seixanta anys més tard de la seva caiguda, Alemanya està governada per una dona i els carrers estan plens de pintades i d’estrangers. Tot i així sembla regnar la calma.

Però Hitler continua amb la mateixa idea: vol salvar al poble alemany. I no pararà amb el seus discursos, fins al punt de tenir el seu propi programa a una cadena de televisió. Un mitjà de propaganda per excel·lència que em tendit a banalitzar. Per tothom es tracta d’un imitador del dictador amb una semblança física extraordinària i una ment prodigiosa que sap tots els detalls de la història. El lector, però, sap que és el mateix Hitler en persona, el dictador que, tot i que va arribar al poder per democràcia, pretén seduir les masses. I sembla que la història es repeteix.

Timur Vermes fa una una paròdia deliciosa, una sàtira crítica que fa reflexionar moltíssim al lector. És possible que la història es repeteixi? Quina classe de societat i democràcia hem anat construint?

Un èxit de vendes al país alemany, amb una portada extraordinària i un preu res casual: 19,33 € (any de la seva victòria electoral). El llibre ha sortit al mercat vestit de polèmica: és lícit riure’s del dictador? I personificar-lo excessivament?

L’autor i periodista, Timur Vermes, està convençut que Hitler tornaria a tenir èxit a l’Alemanya del segle XXI. I el lector què en pensa?

***
Títol: Ha tornat (títol original Er ist wieder da)
Autor: Timur Vermes (traducció al català de Pilar Estelrich i Arce)
Editorial: Columna 

El programa Via Llibre de Canal 33 va fer una entrevista a l'autor que està bé tenir en compte!