dijous, 7 de novembre del 2013

Ruta nocturna al cementiri de Poblenou

Coincidint amb Tots Sants, Cementiris de Barcelona organitza rutes nocturnes a dos dels seus cementiris, el de Montjuïc i el de Poblenou. Fa mesos, vaig tenir el gust de fer la ruta a Montjuïc, que ja vaig explicar en un post, així que aquesta vegada no podia deixar-me perdre l'ocasió i visitar el de Poblenou.

El de Poblenou és el primer cementiri que es va construir fora de les muralles de la ciutat, el 1775, per resoldre problemes d’insalubritat. Encara que va ser destruït el 1813 per les tropes napoleòniques i reconstruït de nou el 1819.

L’alcalde de l’època, Josep Maria de Cabanes i Escofet, és qui rep els visitants en aquest viatge en el temps, juntament amb la Margarida, una burgesa del segle XIX. Durant la passejada, van apareixent un seguit de personatges. Entre ells el bisbe Sitjar, qui va cedir els terrenys, de propietat eclesiàstica, per construir el cementiri que coneixem avui en dia, dissenyat per l’arquitecte Antoni Ginesi i que s’inspirà en el cementiri de Livorno (Itàlia), un dels primers cementiris no catòlics. El 1849 però, el cementiri s’amplia i ja no segueix els criteris proposats per Ginesi, “que tothom fos enterrat de la mateixa manera”, i s'hi troba un espai dedicat exclusivament als panteons de classes benestants. S’ha de dir que aquí és on hi ha les millors obres d’escultors de la segona meitat del segle XIX, la majoria d’estil neoclàssic i modernista. Precisament en aquest punt, és on apareix el músic Anselm Clavé, amb un panteó amb una barana de forja i les quatre barres.

Acompanyats per música clàssica en directe i espelmes, el recorregut acaba amb la tomba “del Santet”, àlies de Francesc Canals Ambrós, un barceloní d’origen humil que va morir a 22 anys a causa de tuberculosi i que es deia que tenia poders curatius per als altres. Així que, encara avui, molts van a demanar-li un miracle, com qui va a Lourdes, i s’han hagut de buidar, fins i tot, els nínxols del costat.

Enguany, durant la visita també si va poder veure un espectacle de conte i dansa japonesa en motiu del dia dels morts (opinió personal: vaig trobar que no era el moment ni el lloc adequat).

Si us he fet entrar curiositat, encara hi sou a temps: visites guiades en català el 1r i 3r diumenges de cada mes al matí (la  nocturnitat es reserva per festes assenyalades). 


A falta de bones fotos (és el que té no tenir un mòbil decent), cal insetar vídeos d'altres perquè us feu una idea de l'escenari

2 comentaris:

Remorada ha dit...

aquest és el que te la colecció de cotxes? tinc moltes ganes de visitar cementiris però primer he de convencer al meu acompanyant XD

(no entenc la part dels japonesos tampoc, i mira que m'agraden...)

Clara ha dit...

Els carruatges estan a l'altre, al de Monjuïc! Per mi el de Monjuïc és el m´es impressionant... també hi fan visites guiades! :-D