dijous, 4 de juny del 2015

‘Les veus del desert’, una travessa emocional pel desert d’Austràlia


Una autèntica aventura emocional”. Així és com defineixen alguns la història de la Marlo Morgan a Les veus del desert, un llibre que explica l’experiència de l’autora en una travessa pel desert australià acompanyada d’una tribu aborigen. 

Un viatge que esdevé una travessa emocional i un missatge d’alerta cap a la societat occidental que, en paraules dels aborígens australians (al llibre els anomenats la Tribu dels Autèntics) està destinada a reconciliar-se amb la terra si no vol desaparèixer o patir les conseqüències devastadores del que estem fent al planeta.

Morgan no deixa indiferent al lector i fa reflexions interessants, com la visió de la medicina i la curació amb la visualització d’imatges positives, el rictus de la mort i de tornar a la terra allò que li pertany o l’alimentació i les celebracions i de com n’arribem a ser de superflus els humans occidentals.

Però, què té de veritat i què té de mentida aquesta història? Per alguns és una història ben real, per d’altres (jo inclosa) és una històrica inspirada en la realitat, que recorda l’esperit newage i yankee. Els mateixos aborígens australians s’hi van oposar fins al punt de paralitzar el rodatge d’una pel·lícula que reproduïa el llibre, els drets del quals havien estat venuts a United Artists. Al·legaven que el missatge final que donava el llibre no reproduïa la realitat. I es diu que, fins i tot més tard, la mateixa Marlo Morgan va admetre que la novel·la era un treball de ficció (tot i que després en va publicar una continuació -The Last Farewell-, que segon ella va ser escrita a petició dels seus amics australians).


Sigui com sigui, no hi ha proves del viatge que explica al llibre ni de les, segons ella, “peticions dels aborígens australians”. Però, ep!, no per això deixa de donar missatges per reflexionar. El millor es que cadascú llegeixi el llibre (Mutant Message Down Under en versió original) i jutgi. El que si està clar és que el llibre va ser un súper vendes (sobretot a Estats Units, d’on és l’autora) i es van vendre els drets a Harper Collins Publishers per 1,7 milions de dòlars, el que possiblement hagi pogut assegurar una bona jubilació a l’escriptora...

*Publicat al portal La Cultura No Val Res