dimarts, 19 de setembre del 2017

Inclassificable Mohsin Hamid. 'Com fer-se fastigosament ric a l'Àsia emergent'

s extraordinària la quantitat de llibres que s'inclouen en la categoria d'autoajuda. Com és, posem per cas, que continues llegint aquesta novel·la estrangera, elogiadíssima i avorridíssima, girant els fulls amb penes i treballs i empantanegant-te en una pàgina de prosa lenta, enganxifosa i plena d'una arrogància formal que fa ruboritzar, si no és per un impuls d'entendre terres que a causa de la globalització afecten cada vegada més la vida del teu país? Què és, en el fons, aquest impuls teu sinó desig d'autojada?"


Com fer-se fastigosament ric a l'Àsia emergent és un llibre irònicament divertit, de prosa mordaç i punyent. Esdevé una crítica a la societat oriental, desitjosa de guanyar diners a qualsevol preu, en un entorn amb grans diferències socials i on la prosperitat personal va per compte propi.

Parodiant els llibres d'autoajuda, Mohsin Hamid (Pakistan, 1971) explica el periple d'un noi pobre d'entorn rural asiàtic que acaba construint un imperi i fent-se fastigosament ric a base d'un bé natural i tant limitat com l'aigua. L'amor i les fluctuacions del destí es creuaran en el seu camí per enriquir-se, però res impedirà poder arribar al seu fi. Sense sentimentalisme ni lliçons morals, Hamid construeix un relat brillant i original com pocs.


Com L'integrista reticent, es tracta d'una obra inclassificable que, en concret, apel·la a un estat comú en totes les cultures: l'humor. A la espera de poder tenir entre les mans el seu últim llibre (Bienvenidos a Occidente), Com fer-se fastigosament ric a l'Àsia emergent farà la boca aigua a qualsevol amb ganes de buscar una obra diferent que, al meu entendre, pot esdevenir imprescindible per entendre els formats literaris en èpoques futures.