John Steinbeck, Sándor Márai o Evelyn
Waugh, només per anomenar-ne alguns, son escriptors que han narrat una part de
la societat de la seva època de forma precisa i excel·lent, fins arribar a ser
coneguts arreu i traduïts en vàries llengües.
Per això, sorprèn que escriptors com el danès Hans Kirk no hagin tingut la transcendència ni l’aclamació internacional que es mereixen. Nørdica Libros (editorial independent especialitzada en literatura nòrdica que cada dia em té més el cor robat) ha mirat de posar-hi remei amb la primera traducció al castellà de Los Pescadores, una obra mestra de la literatura nòrdica i la novel·la més llegida i venuda de la història de Dinamarca.
Escrita el 1928, narra la història real del conflicte entre els habitant de la ciutat de Gjøl, a Dinamarca, i un grup de pescadors que s’hi traslladen des de la costa del Mar del Nord. Els nouvinguts, seguidors de la fe cristiana estricta de La Missió Interior, divergeixen amb els autòctons, que tenen costums més oberts i tolerants.
L’obra, la primera del periodista i advocat Hans Kirk, és essencial per comprendre el fonamentalisme religiós que afecta la vida de les persones. Narrada amb una prosa lenta i planera, la història permet endinsar-se a les entranyes del fiord i conèixer la Tea, extremista en cerca constant de l’acceptació i el consol, contrària a les passions i enemiga de la luxúria que, com el seu propi marit, Jens Røn, o la seva amiga Alma, recorren al salms i a la Bíblia per aconseguir el perdó de Déu.
A l’altre costat, i amb més moderació, personatges com la Mariane o l’Anton Knopper, per qui no tot és blanc o negre i els matisos hi són presents. Al centre, la Tabita o la Katrine, els qui pateixen la fe dels altres.
Tot i que pot semblar lenta al principi, la novel·la agafa ritme a mesura que avancen les pàgines, i Kirk va teixint les relacions dels personatges de la comunitat de la mateixa manera que es refereix constantment a la trama de xarxes per la pesca d’arengada al fiord.
Realisme social de l’època encara vigent als fonamentalismes d’avui. Potser,
com els danesos, també s’hauria d’incorporar aquesta obra com a lectura
obligada a l’escola.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada