dimarts, 29 de maig del 2012

Pilarín, cinquanta anys dibuixant per a tots


La Pilarín Bayés és una persona que, aquestes alçades, ja no necessita presentació. Igual que tampoc la necessiten els personatges que ella mateixa pinta. Després de més de cinquanta anys dedicada a dibuixar, el Palau Robert de Barcelona és ara qui l’hi dedica una exposició on repassa la seva trajectòria, que amb enorme talent i gran passió ha anat teixint aquesta osonenca de 71 anys que compta amb més de 765 llibres publicats fins a dia d’avui i traduïts a diversos idiomes (una gran majoria exposats al Palau).

L’exposició es desenvolupa a través d’onze personatges, on cadascun dels quals representa una generació i un concepte universal. Entre ells hi trobem El meu pardal (1964) que representa la bellesa, El zoo d’en Pitus (1965) la comunicació, Antón Retaco (1972) la convivència, L’espardenyeta (1978) el coneixement, Les Institucions de Catalunya (1984) la identitat, i així amb sis personatges més.

Mare de quatre fills, la Pilarín ha estat una dona incansable i compromesa, que ha participat activament en el procés de recuperació de la llengua i la cultura catalanes. I així queda representat al llibre Pilarín, la força de la il·lusió escrit per Mª Àngels Ferrer i editat per Mediterrània.
Aquest compromís l’hi ha fet merèixer la Creu de Sant Jordi el 1991, el Premi Serra D’or el 1992 i la Medalla d’Or de la Ciutat de Vic el 2011. Aquesta exposició, que es pot veure fins l’11 de setembre, és la culminació del denominat Any Pilarín que ha coincidit amb l’estrena de la sèrie de dibuixos animats L’illa del Far, que amb dibuixos de la mateixa Pilarín i guió de Marga Sala s’emet pel canal Super3 de Televisió de Catalunya.



*Publicat al portal digital La Cultura No Val Res

2 comentaris:

Becki ha dit...

Tinc la sort de compartir amb ella algunes tardes (per feina) i és una dona encantadora!!!!

Et segueixo de fa temps, a la ombra, sense dir res :)

Un petó, Clara!!!!

Clara ha dit...

Acabo de veure el teu comentari Becki... Ups! Moltíssimes gràcies!!