dijous, 12 de desembre del 2013

Viena, un altre destí nadalenc


La capital austríaca ja és un bon destí de cap de setmana per si sola. Però si a més si suma l’època de Nadal, es transforma en un d’aquells destins quasi obligatoris. A partir de la segona meitat de novembre s’inauguren els mercats de Nadal (Weihnachtsmarkt), típics a Àustria i a Alemanya. Uns mercats que s’han de veure, com a mínim, una vegada a la vida. Encara que una vegada els provis, hauràs de repetir (us ho diu una que porta visitant-ne tres anys consecutius!).

El mercat de la plaça de l’Ajuntament de Viena és potser el més famós, i també el més turístic. Però n’hi ha molts d’altres amb igual d’encant: el mercat del Palau de Belvedere, residència d’estiu del príncep Eugeni de Saboya; el mercat del Palau de Schönbrunn; el Mercat tradicional vienès de Freyung; el mercat de la zona de Spittelberg, el més modern i que té lloc entre carrers i no en una plaça; el de Am Hof o el del davant de l’església de Sant Carles Borromeo (Karlskirche) entre molts altres. En aquests si pot trobar de tot: figures nadalenques, bijuteria, menjar (des de dolç a salat –tot està boníssim i greixós!-) o beure (el famós ponx o vi calent amb espècies, que entra de maravella).

Mercat de la Plaça de l'Ajuntament 

A banda de les atraccions típiques de l’època, Viena és coneguda, popularment, per tres coses: per l’emperadriu Sissi, Mozart i el Danubi. A ple centre de la ciutat s’hi troba el Palau de Hofburg, on hi ha el Museu de la Sissi. Espectacular sobretot de nit i imaginar-se com devia ser a finals del segle XIX.  El Danubi agrada sobretot pel seu simbolisme, i segur que el 80% de la gent que el visiti al seu pas per Viena no podrà deixar de cantar el famós vals del també vienès Strauss: El Danubi és blau, és blaaau, és blaaau. A l’altre costat del riu, a més, hi ha les oficines de les Nacions Unides, la tercera seu de la ONU més important del món. En quant a Mozart, es pot visitar una de les cases on va viure, al carrer Domgasse, i on va compondre l’òpera Les Noces de Fígaro. Però, sincerament, potser de Mozart en destaquen més el bombons (Mozartkugel) que tot i ser originaris de Salzburg es poden trobar a tot Àustria i de tant bons tenen fins i tot entrada a Wikipedia! 

Palau de Hofburg
Palau de Belvedere
Viena és una ciutat romàntica, amb classe i amb poder adquisitiu. Només cal veure la quantitat de joieries que hi ha. I de diamants! Sense ser una amant de les joies cares, una s’hi torna. Així que més d’un segur que el té com a destí de parella (ei, que jo vaig anar-hi amb una amiga i va ser un grandiós viatge!). Per això, la nòria del Prater de Viena (Wiener Riesenrad), una de les primeres d’Europa, construida el 1897 i que va ser la més alta del món fins a 1985, ha habilitat alguns del seus vagons com a restaurant. A cada volta un cambrer entra al vagó per veure si a la parella (una parella per vagó!) li falta alguna cosa i serveix els plats. El lloc és ideal per demanar matrimoni, vaja. I sinó sempre es pot pujar a la resta de vagons que es conserven com a tal.
Nòria (Wiener Riesenrad) al Parc d'Atraccions (Prater) de Viena
Viena és una ciutat per passejar-la, fer-la caminant i anar descobrint racons. Si plou o fa mal temps, et pots refugiar a menjar la famosa tarta Sacher, anar a l’òpera o visitar el supermercat Julius Meinl (el Harrods austríac en quant a menjar). Si fa bon temps (difícil pel vols de Nadal) es pot caminar per Stadtpark, un parc maquíssim amb un monument al músic Strauss. Altres curiositats: Freud, el pare del psicoanàlisi, era austríac (es pot visitar la seva casa-museu) i Viena té el zoo més antic del món.
Òpera de Viena

4 comentaris:

Remorada ha dit...

Viena m'agrada moltíssim!!! Hi he anat 2 vegades perquè tinc una molt bona amiga que viu allà, i tornaria encantada si no hi haguessin tantes altres ciutats al meu llistat de "pendents"

Ara, m'ha fet molta gràcia que justament avui ens parlis de la #SiSi :P

Clara ha dit...

Era el dia ideal per parlar-ne! ;-) A mi també em va agradar molt, ara tocaria veure-la a la primavera/estiu!

Dianne Tho ha dit...

¡Hola!
Qué bonita es Viena, una ciudad elegantísima, me gusta mucho. L atengo pendiente en mi lista de ciudades por visitar
http://elmundoidiomas.blogspot.com.es

Clara ha dit...

Muchísimas gracias por tu comentario, Diana! No voy a perderte la pista (también soy una apasionada de los idiomas y de viajar!.